Osoby odżywiające się w sposób zdrowy charakteryzują się wspaniałym samopoczuciem, mają zdrową skórę, włosy i paznokcie, ich narządy wewnętrzne funkcjonują wydajniej. W jaki sposób odpowiednio przygotowywać nasze codziennie spożywane dania? Co kłaść na talerz, żeby móc cieszyć się byciem zdrowym?

Istotne jest nie tylko to, co bierzemy do ust, ale również to w jaki sposób komponujemy posiłki. Dieta powinna być w taki sposób zbilansowana, żeby organizm mógł pochłaniać składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Zdrowa dieta powinna dostarczać wystarczającą ilość białek, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Nasze dania i potrawy powinny być konsumowane kilkakrotnie w ciągu dnia, najlepiej od pięciu do sześciu razy. Zawartość tłuszczy oraz błonnika w posiłku wpływa korzystnie na indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, dzięki czemu unikamy gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
W zdrowej diecie powinniśmy pamiętać o spożywaniu produktów powstałych na bazie zbóż. Rekomendowane są jedynie produkty posiadające w składzie ziarna pełnoziarniste, które wręcz obfitują w cenne witaminy oraz minerały. Niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika to kolejne dobre strony produktów z mąki pełnoziarnistej. Zdrowa dieta powinna być wzbogacona w jarzyny oraz owoce, które są źródłem dużej ilości witamin i minerałów. Mleko i produkty stworzone na bazie mleka uzupełniają naszą dietę w witaminę D, A oraz wapń. Znacznie korzystne jest także wprowadzenie do diety posiłków zawierających ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich między innymi tłuste ryby, olej rzepakowy, słonecznik, len, orzechy. Zdrowa dieta oznacza również dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najkorzystniej dla nas jest sięgać po wodę mineralną, którą powinniśmy dostarczać organizmowi w ilości około 2 litrów dziennie.