Któż nie marzy o idealnej, smukłej sylwetce? Media kreują wizerunki i kanony piękna, które bardzo trudno odrzucić. Kobiety marzą o idealnych wymiarach miss, natomiast panowie z utęsknieniem wspominają smukłą sylwetkę sprzed kilku lat! Każdy chce być piękny i podziwiany. Jednakże styl, tempo i jakość życia stanowią istotną przeszkodę. Stąd też chyba w każdej domowej biblioteczce znajduje się co najmniej jedna dietetyczna książka kucharska. Dążenie do uzyskania, a potem zachowania idealnej sylwetki wymaga dużej ilości wiedzy teoretycznej, dotyczącej zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Niezbędna jest również wiedza praktyczna w postaci gotowych receptur smacznych i łatwych do przyrządzenia dań. Dietetyczna książka kucharska pozwala na zaplanowanie menu na kilka kolejnych dni. Bezcenne okazują się też porady czy gotowe wskazówki doświadczonego dietetyka będącego jednocześnie autorem książki. Dietetyczna książka kucharska dostarcza odpowiedzi na następujące pytania: jak układać posiłki, które składniki wybierać, jakich przypraw używać, co jest dozwolone, a czego na pewno unikać. Dla osób będących na diecie w warunkach domowych jest to wyjątkowo pomocne. Dobra dietetyczna książka kucharska jest prawie jak biblia, gromadzi i porządkuje wiedzę oraz dostarcza gotowe rozwiązania do zastosowania i wykorzystania od ręki.