Przyjęło się w naszym społeczeństwie, że to właśnie obiad jest najistotniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Gdy więc tylko mija południe i nadchodzi godzina trzynasta, prawie wszyscy myślimy, aby zjeść coś obfitego, pożywnego i pysznego. Jeżeli jednak jesteśmy na diecie, powinniśmy stworzyć dietetyczny obiad. A jak go skomponować?
Nasz obiadowy talerz należy podzielić na trzy części. Jedna z nich powinna być przeznaczona na danie mięsne bądź danie rybne, druga na sałatę, a ostatnia, trzecia na dodatki np. ryż lub kaszę. Często zakładamy, że to właśnie mięso będzie stanowić największą część naszego obiadu, a tak wcale nie musi być. To właśnie sałatka ma zajmować większość naszego talerza. Następnie 1/4 talerza będzie uzupełniona przez danie mięsne, a pozostałość przez dodatki. posiłek rozpoczynajmy także od spałaszowania sałatki. To ona wypełni nasz żołądek. Jarzyny mają w składzie albowiem znaczące ilości błonnika, który nasyci nas na długi okres czasu. Gdy zjemy taką sałatkę, prawdopodobnie zjemy rozsądniejszej ilości kolejnych dań, a to właśnie wyjdzie nam tylko na plus. Pamiętajmy również, że nawet dietetyczny obiad nie będzie dla nas dobry, jeśli spożyjemy go w ogromnych ilościach. Postarajmy się więc nabierać dania na mniejsze talerze. To one spowodują, że nasz mózg otrzyma informację, że spożywamy duże ilości jedzenia. To dzięki temu szybciej się najemy i raczej nie sięgniemy po kolejną dokładkę.
I jeśli właśnie tak będą wyglądać nasze codzienne obiady, z całą pewnością dzięki temu ułatwimy sobie proces odchudzania. Na pewno będziemy mogli szybciej pozbywać się nadwagi, a przy tym zapewnimy sobie lepsze zdrowie.